Wijkgezondheidscentrum De Bruggen is een eerstelijnscentrum waar huisartsen, verpleegkundigen en andere zorgverstrekkers onder één dak samenwerken aan de gezondheid en het welzijn van de ingeschreven patiënten.
Hoe werkt het?
Het WGC werkt met een forfaitair betalingssysteem. Hierbij betaalt u niet langer zelf voor de consultaties bij de huisarts of de verpleegkundige. Dit is mogelijk omdat het WGC een vast bedrag ontvangt van de mutualiteit per ingeschreven patiënt. Om van deze zorg te genieten moet u zich inschrijven.
In het WGC kan u ook beroep doen op de psycholoog, de maatschappelijk werker of de diëtiste.
In- en uitschrijven?
U kan zich inschrijven indien u woont in Sint-Pieters of Christus-Koning.
Wanneer u niet langer beroep wenst te doen op het aanbod van het WGC, dan komt u zich uitschrijven. Zo kunnen consultaties bij uw nieuwe huisarts of verpleegkundige opnieuw terugbetaald worden door uw mutualiteit.
Ook wanneer u verhuist, vragen wij om contact op te nemen met het WGC. Wij gaan na of u al dan niet kan ingeschreven blijven.
U kan uw uitschrijvingspapieren ondertekenen aan het onthaal. Afhankelijk van uw mutualiteit bent u de eerste van de volgende maand of de maand daarop uit het forfait.
De psychologe
WGC De Bruggen richt zich niet alleen op lichamelijke maar ook op geestelijke gezondheid. Daarom vinden we het belangrijk om mensen met psychische klachten te helpen en deze zorg voor iedereen toegankelijk te maken.
Wanneer kan u bij de psycholoog terecht?
Na bespreking van uw klachten met de huisarts kan u doorverwezen worden voor een oriënterend gesprek bij de psycholoog.
In dit gesprek wordt vanuit een open houding geluisterd naar waar u op dit moment in het leven vastloopt, welke klachten u heeft en hoe u er in het verleden mee bent omgegaan. Samen bekijken we wat u nodig heeft om terug meer draagkracht te ervaren en gaan we na hoe we de draaglast kunnen verminderen, zodat u zich veerkrachtiger kunt voelen. Afhankelijk van uw noden kunt u hier starten met een kortdurende therapie waar we doelgericht samen rond werken.
Als een verdere begeleiding nodig blijkt, zoeken we samen naar een gepaste doorverwijzing.
Samenwerking en overleg met de huisarts en de andere disciplines is belangrijk. De arts wordt op de hoogte gehouden van het globale verloop van zowel de oriëntering als de begeleiding.
We werken ook nauw samen met andere diensten.
Consultaties
De consultaties gaan door op maandag (tot 18u30) en dinsdagnamiddag op afspraak en na doorverwijzing door één van de artsen.
Deze psychologische begeleiding willen we voor iedereen toegankelijk maken, kosteloos en met een beperkte wachttijd.
Indien u niet op een afspraak kunt aanwezig zijn, vragen we tijdig te verwittigen.
De diëtiste
Wat kan de diëtiste voor u doen?
We weten dat er een verband bestaat tussen onze levensstijl en onze gezondheid. De diëtiste kan u wegwijs maken in het overaanbod van gezonde en minder gezonde voedingsmiddelen. Daarnaast kan ze u adviseren, begeleiden en ondersteunen bij allerlei vragen en/of handelingen omtrent de voeding.
Veel meer dan alleen vermageren
De diëtiste geeft niet enkel advies over hoe u op een goede manier kunt vermageren, maar ook over:
- diabetes of suikerziekte
- spijsverteringsklachten
- obesitas of zwaarlijvigheid
- hart- en vaatproblemen
- voedingsintolerantie of -allergieën
- gezonde of vegetarische voeding
De diëtiste biedt u:
Een professioneel onthaal en een geschoold luisterend oor om uw persoonlijke voedings- en eetgewoontes te evalueren en u te helpen om deze correct te veranderen.
Consultaties
De consultaties gaan door op afspraak op donderdagnamiddag (tot 19u) en vrijdagvoormiddag, na doorverwijzing door één van de artsen.
De maatschappelijk werker
De maatschappelijk werker in het wijkgezondheidscentrum helpt mensen met welzijnsvragen en -problemen. Ze luistert naar uw vragen, geeft informatie en advies en verwijst indien nodig door naar meer gespecialiseerde diensten.
De vragen kunnen uiteenlopend zijn.
- Het kan gaan over thema’s zoals wonen, armoede, administratie, schulden, gezin, opvoeding en verblijfsstatuut.
- Daarnaast kunnen persoonlijke of relationele problemen aan bod komen.
De maatschappelijk werker kan de functie van ‘casemanager’ opnemen.
Dit betekent dat ze samen met u bekijkt welke hulpverlening er voorhanden is en welke hulpverlening mogelijks nog nuttig kan zijn voor u.
Ze zorgt er samen met u voor dat alle diensten die betrokken zijn op uw situatie goed samenwerken en dat u zelf het overzicht kunt bewaren.
De maatschappelijk werker maakt deel uit van het multidisciplinair team van het wijkgezondheidscentrum en wil iedereen de nodige steun geven en versterken om zelf verder te kunnen.
We willen opkomen voor gelijke kansen en mensen bijstaan in het benutten van hun basisrechten.
Consultaties
De consultaties gaan door op afspraak, op dinsdag- en donderdagvoormiddag, na doorverwijzing door één van de artsen. De gesprekken zijn gratis en in vertrouwen.
Blijf niet met uw vragen zitten!
Naast de geneeskundige zorg is ook de verpleegkundige (thuis)zorg inbegrepen bij de inschrijving in ons WGC. Wanneer u een huisarts of een verpleegkundige consulteert, doet u steeds beroep op het WGC. Zo dient bijvoorbeeld verpleegkundige thuiszorg na een ziekenhuisopname vanuit het WGC te worden georganiseerd.
Wanneer u niet in de wijk Sint-Pieters of Christus-Koning woont, wordt de verpleegkundige zorg mogelijk uitbesteed.
Bij dringende oproepen bij de huisartsenwachtdienst betaalt u het volledige bedrag aan de wachtarts. Het prestatiebriefje bezorgt u aan het WGC in plaats van aan de mutualiteit. Het WGC zal de prestatie, verminderd met het remgeld, terugbetalen.
Bij raadpleging bij een geneesheer-specialist (bij voorkeur op verwijzing van de huisarts) of een opname in het ziekenhuis, betaalt u de consultatie of factuur, en brengt u het prestatiebriefje naar de mutualiteit. U krijgt dezelfde voordelen die u voorheen had bij een globaal medisch dossier.
Het WGC besteedt bijzondere aandacht aan gezondheidspromotie en preventie, zowel voor u als voor een groep mensen. Een WGC werkt actief mee om de kwaliteit van leven in de wijk te verbeteren of te beschermen. Samenwerkingsverbanden met relevante (buurt)organisaties zijn hierbij belangrijk, zowel bij het opsporen als het signaleren en aanpakken van gezondheidsbehoeften.
Lees meer in onze laatste nieuwsbrief.
Voor meer info over het ontstaan en de werking van Wijkgezondheidscentra : www.vwgc.be.
open, zorgzaam, gedreven, deskundig
samen zorgen wij ervoor
Hebt u interesse om in te schrijven in het WGC?
Maak dan een afspraak online via onderstaande link of via het algemeen nummer.
Maak hier online een AFSPRAAK bij de DOKTER. Lukt het niet? Telefoneer dan naar 050 31 55 01.
Voor sommige afspraken moet u telefoneren:
- een dringende afspraak
- een huisbezoek
- een afspraak voor meer dan 1 persoon
- een afspraak voor formulieren en onderzoeken voor een operatie
- een afspraak bij de verpleging / diëtist / psycholoog
Ons secretariaat kan u telefoneren van maandag tot vrijdag, van 7:30 tot 19:00.
Onze dokters kan u telefoneren van maandag tot vrijdag, tussen 13:00 en 14:00.
8000 Brugge
(bus 5, halte Sint-Pieters Veemarkt)
(bus 40 of 41, halte Sint-Pieters Scheepsdale)
Telefoon 050 31 55 01 • Fax 050 31 83 05